10år med natteravene Frederikssund

10år med natteravene Frederikssund

01-02-2012

10 år med ravnene

Af Henrik Gregersen

Fulde unge, der kaster op i gaderne, kun afbrudt af lyden af politi-sirener og masse-slagsmål mellem rockere og indvandrere.
Det er dét billede, man IKKE møder, i nattelivet i Frederikssund i januar.
Her lægger kulde og økonomiske tømmermænd i kølvandet på jul og nytår nemlig en markant dæmper på unges trang til at gå i byen.
Til gengæld kan man lørdag efter lørdag opleve mindst tre mænd og kvinder i velpolstrede gule jakker, der i timevis traver rundt i byens gader.
I år er det nemlig 10 år siden, Natteravnene begyndte at vandre rundt i Frederikssunds gader, som de gør det så mange andre steder i landet.
I alt 28 voksne i alle aldre er med i gruppen.
Den ældste er over 70 år.
Og fælles for dem er, at de alle har lyst til at gøre en forskel. Ikke ved at blande sig i slagsmål. Men ved at være tilstede, så de unge selv kan opsøge dem.
Som Natteravn kommer man ud at gå ca. to ture på tre måneder.
Én af dem, der gerne tager turen trods vinterkulden er Louise Cecillie Larsen - der dog ikke lægger skjul på, at sommeren på mange måder er sjovere.
Hun har været Natteravn i to år.
Oprindeligt meldte hun sig, fordi hendes søn nærmede sig gå-i-byen-alderen:
"Og så ville jeg gerne sondere terrænet og vide, hvad der foregår. Vi får jo ikke den sidste del af natten med, men det er rart at vide, hvad der foregår. Det betyder blandt andet, at når jeg møder min søn, får jeg et knus, og mit indtryk er, at han nærmest er lidt skabs-stolt af mig," siger hun.
Målgruppen for Natteravnene er især de helt unge, der lige er begyndt at gå i byen.
De skal vide og se, at der er nogle voksne personer i nattelivet, de kan henvende sig til, hvis der opstår problemer. Hvadenten man har slået sig, er blevet for fuld til selv at stemple togkortet eller bare vil snakke - eller fedte sig til ét af de medbragte bolcher eller kondomer, som altid er en del af udrustningen.
Ib Vestergaard er en anden af de lokale natteravne.
Selv om han har tre børn, der alle kunne være i målgruppen for Natteravnenes "arbejde," er det ikke børnene, der har fået ham på gaden:
"Næh. Jeg er født og opvokset her. Jeg kender formanden, og han spurgte mig på et tidspunkt, om ikke det var noget for mig. Så jeg benytter lejligheden til at få noget frisk luft en gang i mellem, og samtidig handler det også meget om det sociale for mig. Jeg kender så mange af de andre, at det også bare er sjovt at være sammen med dem. Og hvis man så samtidig kan hjælpe de unge, er det da kun fedt," konstaterer han, inden turen går ud til absolut rolig lørdag aften i byen.