Hvad er natteravnene i Faaborg-midtfyn

Hvad er natteravnene i Faaborg-midtfyn

13-04-2009
Natteravnene i Faaborg-Midtfyn kommune.

Jeg har fået lov til at fortælle lidt om natteravnene og deres arbejde.

Organisationen "Natteravnene" er startet i 1998 og hører under Fonden for Socialt Ansvar.

Natteravnenes øverste ledelse er Landssekretariatet med 8 ansatte. Udgifterne til Landssekretariatet, de gule jakker m.m. dækkes af sponsorer  som: Tryg Fonden, Falck, Carlsberg og SAS samt bidrag fra andre fonde, firmaer og privatpersoner.

De lokale foreninger har derudover deres egen økonomi, de skal bl.a. selv skaffe de bolscher og kondomer, som vi jo er kendt for at dele ud til de unge. Disse udgifter dækkes af kommunen samt lokale sponsorer, som giver både varer og kontante beløb. Natteravnenes medlemmer er frivillige ulønnede voksne. Der er på landsplan ca. 6000 medlemmer. Man skal være minimum 18 år og en almindelig ansvarlig voksen for at blive natteravn, andet kræves ikke.

Der er ingen øverste aldersgrænse. Vores ældste medlem er cirka 65 år.

Jeg skriver med vilje cirka, da det kan være farligt at gætte på en dames alder!

Dem som kender mig personligt har sikkert allerede gættet, at ens udseende ikke betyder noget for, om man kan blive natteravn! Hvis man er ægte B-menneske som jeg selv, er det helt oplagt at blive natteravn. Med ægte B-menneske mener jeg, at man først er rigtig vågen efter kl. 23.00! I Faaborg-Midtfyn kommune er der kun en afdeling af natteravnene.

Vi holder til i et lokale på Byskolen i Faaborg. Vi har 25 medlemmer, men vil gerne være mange flere, da vi skal dække hele kommunen. De steder vi oftest kommer er Faaborg bymidte, Falsetten på

Assensvej, Futfester i Korinth og Aarslev, samt halballer i Brobyværk og Rolfsted. Vi må ikke gå indenfor på værtshuse, diskotek eller til halballer. Vi færdes udelukkende udendørs, helst hvor der er mange unge mennesker tilstede. Børn og unge mennesker er vores målgruppe. Når vi går på gaden, starter vi normalt kl. 23.00, og går så længe vi synes der er brug for det. Det kan være til kl.02.00, 03.00 eller 04.00.

En af natteravnenes opgaver på gaden  er at begrænse narkomisbrug, vold, hærværk og anden kriminalitet. Vores vigtigste virkemiddel til dette er blot det at være tilstede som gode rollemodeller. Vi blander os aldrig fysisk i vold og anden kriminalitet, men vi kan ringe efter politi, ambulance, eller hvad der ellers er brug for. Vi er udstyret med en lille førstehjælpstaske, så vi kan tage os af mindre skrammer.

Vi fungerer ikke som vagtværn eller politi, d.v.s. vi anmelder ikke små lovovertrædelser. Det vigtigste for os er at vinde de unges tillid.

Jeg kan nævne et eksempel: En nat i gågaden kommer der fræsende en tunet scooter med tre personer på, en dreng med to piger på bagsædet. Alder ca. 15-16 år, ingen har styrthjelm på. De bremser op, da de ser natteravnene, og pigerne beder om bolscher. Drengen får et kondom, men bliver ved med at plage for at få flere. Til sidst må vi give efter og give ham et mere, han har jo trods alt 2 piger med hjem! Inden de kører igen, siger drengen: I siger vel ikke noget til mor om det her? Vi svarer nej, selvfølgelig ikke, men hvis du laver noget, som er værre, så gør vi! En anden af vores opgaver er at hjælpe børn og unge, som er kommet  i problemer. Det kan f.eks. være at ringe til forældre, hvis vi finder en meget beruset ung. Alle børn og unge kan altid henvende sig til os på deres egne betingelser for en snak.

Er du interesseret i at blive natteravn eller har spørgsmål kan du altid henvende dig til:

Henning Krog, forrmand:  Tlf.   40 339 838

Winnie Littau , Næstformand Tlf: 22 794 350